Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Țintește în presă!

Loghează-te pentru a putea comenta

Poate oare un jurnalist sǎ facǎ militantism?

Смотри на русском языке

Categorie: Țintește în presă!

Vom porni de la constatarea destul de tristă și îngrijorătoare pentru întreaga breaslǎ a jurnaliștilor: ideea că nu mai există presă independentă și nepărtinitoare e din ce în ce mai înrădăcinată în conștientul colectiv. Tot mai des se fac auzite aserțiuni precum că presa este controlată, capturată (ca și Statul), precum că instituțiile mass-media s-au prefăcut în instrumente de manipulare și propagandă. Și chiar dacă este acceptată ideea că ar exista unele excepții, verdictul este același: nu mai avem presă...  

Fericiți sunt doar acei care militează        activ pentru o forță beligerantă, fiecare tabără alegându-și (ori urmând alegerea altora) liderii ideologici, edificatorii de discurs, creatori și turnători de ape la moara convingerilor proprii, căci da, discursul în această luptă devine important, dacă nu ar fi și ceva mai mult decât atât la mijloc: o zidire a unei realități paralele și legitimare a manevrelor în acest război interminabil. Ne pomenim astfel cu mai multe realități, cam tot atâtea câte tabere beligerante există... 

Vom înlătura din start cazurile în care o persoană sau o instituție întreagă produce la comandă... Nu cred că există loc pentru discuții, în afară de faptul că ar trebui să le atribuim acestor indivizi mărețul calificativ de „propagandist” în loc de jurnalist.   

Ne vom interesa aici de acei care, din convingeri proprii, încep la un moment dat a fi adevărați militanți. Emisiuni radiofonice sau televizate în care unii sunt puși în valoare, menajați, păcatele lor fiind, în cel mai bun caz, tăcute, iar alții – linșați cu întrebări acide și bine argumentate; alegerea subiectelor pentru investigații denunțătoare; luări de poziție în spațiul „privat” (nu mai puțin public), cum ar fi participarea la diverse evenimente ori postări și comentarii pe rețelele de socializare; acordare de spațiu de emisie etc., arsenalul folosit este extrem de vast.  

Desigur, și în alte părți presa nu este întru totul lipsită de încărcătură ideologică. Se cunoaște, de exemplu, că în Franța „Le Figaro” este mai degrabă o publicație de dreapta, iar „Marianne” – de stânga. Dar în cazul lor vorbim anume despre ideologie, de un fel de a vedea lumea, și nu de militantism pentru o persoană sau partid politic anume... 

Întrebarea este deci următoarea: 

În ce măsură un jurnalist poate să fie și un militant? 

În ce măsură propriile convingeri, căci fiecare le are – oameni suntem, îi influențează activitatea, propriul produs, și cum poate fi limitată această „cǎdere în pǎcat”? 

 

02 Aug 2016, 16:21 #1 0

Nume: Silvia Cucu

Sursa: Facebook

Likes: 0

Pai digi24 este televiziunea lui Kioveşi nu ați știut,! Ea patroana care manipulează români

31 Jul 2016, 06:19 #2 0

Nume: Bebe Toma

Sursa: Facebook

Likes: 0

Adevărat Mariana Nicolaescu! Impresia mea,este doar că cei mai "înverșunați"manipulatori sunt angajații marilor jefuitori ai statului și poporului român! Jurnaliști în slujba patronilor de televiziuni,deveniți infractori,adevărații autori ai subminării economiei României! Vă rog să mă contraziceți și să garantați dv.că Voiculescu ori Ghiță sunt doi oameni cinstiți și nevinovați! Fără să argumentați că nu sunt singurii?! Asta se știe!

30 Jul 2016, 12:34 #3 0

Nume: Bebe Toma

Sursa: Facebook

Likes: 0

Ba nu?! Intrebati Antena3! ori România tv.

29 Jul 2016, 22:46 #4 0

Nume: Daniel Nica

Sursa: Facebook

Likes: 1

de regula militeaza pentru cei de la putere,si cand se intampla cate o catastrofa da vina pe sinistru.

29 Jul 2016, 22:29 #5 0

Nume: Ana Racu

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 34

bun subiect, actual, mai ales in prag de alegeri...
Dar vreau sa plec un pic de la politic si sa spun ca jurnalistii nu doar pot fi militanti, ei chiar sunt. foarte multe organizatii internationale din domeniul protectiei drepturilor omul pleadeaza pentru faptul cai jurnalistii sa fie recunoscuti oficial ca militanti ai drepturilor omului. Exista tari in care sunt adoptate si legi speciale menite sa protejeze jurnalistii si aparatorii de drepturi ale omului, considerindu-i oficial pe primii militanti ai drepturilor omului, care necesita a fi protejati de persecutari sau amenintari dat fiind riscul meseriei. Deci jurnalistii militanti reprezinta o forta de care se tine cont si care trebuie sustinuta.
Exista pina si la noi in tara jurnalisti care pot schimba opinia publica si daca ar fi ceva mai sustinuti ar putea rasturna muntii si nu exagerez. As vrea sa vad vreo campanie militanta referitor la copiii victime a violentei in familie, conditii bune in spitale etc...In virtutea activitatii mele profesionale am avut ocazia sa iau in considerare si sa consider credibile informatiile venite din partea unor jurnalisti referitor la situatia unor persoane aflate in detentie sau supuse unor atrocitati.
Sondajele de opinie de la noi arata clar lumea noastra are incredere in biserica si presa. Raspunsul despre cit de bataiosi tre sa fie jurnalistii vine de la sine. Ii asteptam deci pe cimpul de lupta. Cu penita ce-i drept, in loc de arme:)

28 Jul 2016, 14:16 #6 0

Nume: Irina Dranca

Sursa: Facebook

Likes: 0

Depinde de situatie !

27 Jul 2016, 22:54 #7 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 2


Ma scuzați că vă contrazic, presa de dreapta în Franța nu prea este ...cunoscută publicului. Pentru ca e înăbușită și astupată gura și cu picioarele. Dacă ma uit la TV două zile consecutiv la dezbaterile politice, mi se spală creierul mai bine decat cu Tide.
In Moldova avem încă un idealism de presă independentă. Dar este. Acest fapt este mai sigur decat orice lucru instituționalizat in Moldova.
Presa independentă are nevoie de aer proaspăt, ca de altfel, toți jurnaliștii au nevoie de aer curat pentru a lucra. Au nevoie de finanțări fara apartenențe politice, sau alte constrângeri comerciale, și colaborări transparente cu instituțiile statului. Totodata, au nevoie de imunitate - de lege care sa îi protejeze.
Și bineînțeles, au nevoie de încurajare din partea cititorilor - că mesajul lor a fost recepționat. Iar oamenii, la rândul lor, vor emite judecați corecte, nefiind manipulați de nici un oligarh.
Investiți in libertate - acesta ar fi mesajul către societate.

Am mai vrut să adaug ceva, dacă tot s-a dat exemplul Franței. Limba franceză suferă modificări mari, atât în punctuație, accent, cât și vocabular. Am putea spune că se și îmbogățește aleatoriu, cu alte cuvinte folosite în stradă, care mai apoi sunt transpuse în articole să redea culoarea locală. În română la fel, anumite instituții de presă folosesc argouri, jargoane, etc. Ca cititorul/telespectatorul/ ascultători - radio, să nu mai depună un efort...mental ca să își îmbunătățească viziunea sau felul de a se exprima, ci din contra. Se caută să îl facă să râdă, să îl distreze, să îl facă să plângă - într-un fel i se fură timpul dacă i se vinde asemenea produs. E bine pentru media, bine pentru rating, însă realizăm în timp că presa nu avansează. Și nu avansează nu că jurnaliștii nu scriu explicit, dar se pliază prea mult pe profilul celuia care receptioneaza mesajul media, de multe ori poate subestimându-l. Cred că aceasta este una din "căderile în păcat" ale jurnaliștilor...

26 Jul 2016, 12:15 #8 +1

Înregistrat: Mar 2024

Postări: 3

Citisem zilele trecute acest articol, care tocmai relev[ militantismul unei redactii ]ntregi, si ce redactie: https://www.washingtonpost.com/opinions/donald-trump-is-a-unique-threat-to-american-democracy/2016/07/22/a6d823cc-4f4f-11e6-aa14-e0c1087f7583_story.html?hpid=hp_no-name_opinion-card-d%3Ahomepage%2Fstory

Desi nu e vorba de militantism pentru un candidat, totusi miroase a militantism pentru o cauza. Apoi am urmarit cum au reactionat jurnalisti importanti din SUA la acest articol. Dan Rather, de ex (85 de ani, peste 60 de ani in jurnalism) zice "In all my years covering presidential politics I have never seen an editorial like this in a major newspaper at this point in the campaign. In the text, the editorial board of the Washington Post explains just how unprecedented it is. "
Deci, se pare ca buna intentie, explicata ;i argumentata, scuza militantismul :)

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta