Loghează-te
SUGEREAZĂ O TEMĂ DE DISCUȚIE

Platforma profesioniștilor mass-media

Pagina principală Legislație Media

Loghează-te pentru a putea comenta

Fii primul care comentează

Publicitatea în media: obligaţii legale de marcare versus practicile curente

Смотри на русском языке

Categorie: Legislație Media

Cadrul legal existent defineşte publicitatea (reclama) drept „informaţie publică despre persoane, mărfuri (lucrări, servicii), idei sau iniţiative (informaţie publicitară, material publicitar) menită să suscite şi să susţină interesul public faţă de acestea, să contribuie la comercializarea lor şi să ridice prestigiul producătorului”. În audiovizual publicitatea reprezintă „orice formă de mesaj privind exercitarea unei activităţi comerciale, meşteşugăreşti, profesionale, avînd scopul de a promova furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii contra cost, o cauză sau o idee de a produce un  alt efect dorit de către cel care se ocupă de reclamă sau de radiodifuzorul însuşi, difuzat în baza unui contract cu o persoană fizică sau juridică, publică sau privată, în schimbul unui tarif sau al unor alte beneficii, orice formă de mesaj difuzat în scopuri autopromoţionale”.  

Din punct de vedere economic, „viabilitatea” unei entităţi de presă este asigurată din spaţiul publicitar vândut şi din contractele cu distribuitorii. În mass-media, publicitatea trebuie să fie în mod clar identificabilă de celelalte programe şi materiale prin mijloace poligrafice, video, audio, combinate sau prin comentarii. De regulă, publicitatea se difuzează grupat. Iar, difuzorul de publicitate nu trebuie să exercite influenţă editorială asupra conţinutului programelor (art. 8 din Legea cu privire la publicitate).  

Viabilitatea financiară trebuie echilibrată cu independenţa editorială a mass-media. Or, presa are sarcina de a informa asupra problemelor de interes public, iar în procesul de acumulare şi răspândire a informaţiei ea trebuie să-şi respecte obligaţiile profesionale. În acest sens Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede: ”Este obligatorie separarea clară a produselor jurnalistice de cele realizate în scop publicitar. Materialele în scop publicitar sunt marcate distinct şi sunt prezentate astfel încât să nu poată fi confundate cu cele jurnalistice”. 

Iar Legea privind protecţia consumatorului defineşte practica comercială înşelătoare şi  utilizarea unui context editorial în mass-media în vederea promovării unui produs pentru a cărui publicitate comerciantul a plătit, fără însă ca publicitatea să fie precizată clar fie în cuprins, fie prin imagini ori sunete uşor de identificat de către consumator. 

Dar cine decide care e marcajul oficial şi consacrat pentru materiale în scop publicitar? La televizor avem „Publicitate”, pe Google avem „Anunţuri”, iar pe Facebook găsim „Sponsored”. Unele publicaţii mai diseminează articole din secţiunea editorială marcate cu „P.” Acestea  sunt cunoscute drept „advertoriale” şi sunt plătite de către beneficiar. Cadrul juridic nu stabileşte un simbol unic consacrat de informare a publicului că materialul publicat este realizat în scop publicitar. De asemenea, nu există o obligativitate de a separa spaţiul editorial de cel publicitar. 

În lipsa unor reguli de reglementare foarte clare, practicile arată că cititorii/consumatorii deseori nu sunt anunțați, prin marcarea materialelor publicitare, că articolele pe care le citesc sunt plătite sau urmăresc un scop comercial. Astfel, credibilitatea jurnalistului şi a instituţiei media este folosită pentru a atrage încrederea consumatorului de media în produsul sau compania promovată. 

În breaslă sunt cunoscute și cazuri în care agențiile de publicitate speculează pe sărăcia presei și impun comportamente nu tocmai legale… se întâmplă să ceară ca materialele să nu fie marcate ca reclamă sau trimit texte și cer să fie semnate de cel mai bun jurnalist din redacție. 

În condițiile în care legislația nu stabilește proceduri explicite de delimitare a articolelor publicitare în special în mass-media online, corectitudinea plasării produsului publicitar este lăsată la bunul simț al redacțiilor și pe seama respectării Codului Deontologic. 

Vă invit să discutăm acest subiect.

Jurnalistul poate fi concomitent agent de informare a chestiunilor de interes public şi agent PR?

Până unde credeți că poate ajunge compromisul dintre efortul de a menține financiar existența redacției și corectitudinea față de public? 

Am avea nevoie de reglementări mai explicite pe acest segment?

Ar trebui aplicate sancţiuni pentru lipsa marcării corespunzătoare a publicității în conținutul jurnalistic?

 

 

Vrei să propui altă temă de discuție?

Propune

Loghează-te pentru a putea comenta